woensdag 23 januari 2013

Legale baldadigheid


Oke, het jaar is weer voorbij. Dat gaat gepaard met het traditionele wegjagen van de buren van de boze geesten en dat doen we in ons kikkerland door massaal vuurwerk af te steken. En niet zo zuinig ook! Ondanks de crisis is er voor maar liefs voor 70 miljoen aan Chinees kruidpoeder de lucht in gegaan. Om nog maar te zwijgen over het niet legaal gekochte gedeelte uit België, Duitsland of Polen een voormalig Oostblokland.

Onvermijdelijk verschijnen in de media artsen, hoogleraren en andere experts die waarschuwen voor de gevaren van oneigen vuurwerkgebruik. En hoewel het onweerlegbaar is dat het afsteken van vuurwerk de maatschappij geld kost, weigert de overheid de verkoop van consumentenvuurwerk aan banden te leggen. In de eerste plaats omdat via de belasting de staatkas wordt gevuld en ten tweede omdat winkeliers de middenstand er relatief makkelijk  goud geld mee verdient.

Dat door vandalen brievenbussen, prullenbakken en andere straatdecoratie de vernieling in wordt geholpen, nemen we op de koop toe. En dan heb we het nog niet gehad over de milieuoverlast, angst van menig huisdier en de slapeloze nachten van mijn half jaar oude baby…tja vuurwerk, het hoort bij oud en nieuw als een boete bij te hard rijden. Maar als er één traditie van mij gedelete mag worden dan is deze wel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten